Следвайте Гласове в ТелеграмДоколкото разбрах, настоящият адрес на господин Василев е

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДоколкото разбрах, настоящият адрес на господин Василев е
Коментари Харесай

ЦИК: Асен Василев няма право да гласува

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Доколкото разбрах, актуалният адрес на господин Василев е отвън страната. Това значи, че той няма изборни права за локални избори. Няма по какъв начин да гласоподава, тъй като към 28 април 2023 година всеки български жител, който има изборни права, би трябвало да е имал регистриран сегашен или адрес на територията на страната. Много българи, които имат сегашен адрес отвън страната, се обаждат. Прибрали са се преди известно време в страната, само че не са положили старания да трансформират регистрацията по сегашен адрес и не попадат в изборните описи " - това разяснява заместник-председателката и представител на ЦИК Росица Матева на брифинг.

По-рано през днешния ден финансовият министър и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев отиде да упражни правото си на глас, само че бе върнат от секционната комисия, защото е бил премахнат от изборните описи.

Асен Василев подаде тъжба, която ОИК-Хасково е изпратила по подготвеност на община Хасково.Той не бе позволен да гласоподава в 28 СИК в града, тъй като е премахнат от изборния лист, защото актуалният му адрес от 2000 година е в Съединени американски щати. Василев е алармирал ОИК, която е излязла с решение по проблема. В него се показва, че подадената тъжба в действителност съставлява искане за издаване на уверение по член 40 от Изборния кодекс, което му дава право да бъде дописан в изборния лист.

“Като взе поради направеното искане, ОИК Хасково, смята, че същото е отправено до незапознат орган. Съгласно член 40, алинея 2 от ИК удостоверението по член 40, алинея 1 се издава от Кмета на Община Хасково ”, се показва в решението на Общинската изборна комисия. Затова жалбата на Василев е изпратена по подготвеност до Община Хасково. Решението предстои на обжалване пред ЦИК в тридневен период от оповестяването му.

Още 6 тъжби са постъпили досега в ОИК-Хасково. Едната от тях е за потребление на две урни за гласоподаване в 101 СИК в ТМС. Едната е запечатана, а бюлетините в нея след края на изборния ден ще бъдат преброени, заяви зам.-председателят на ОИК Десислава Филипова. Другите сигнали касаят слагането на пропагандни материали наоколо до секции, като са дадени инструкции да бъдат отстранени.

Източници: " 24 часа ", xnews.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР